Prihodi proračuna rastu, rashodi padaju

Bez autora
Feb 22 2011

Prihodi u državnom proračunu u siječnju bili su 1,8 posto bolji nego u siječnju prošle godine, a rashodi 0,4 posto manji. Rast je ostvaren bez obzira na to što ove godine u odnosu na prošlu nema kriznog poreza i viših stopa poreza na dohodak. Sutra počinje prva aukcija po izmijenjenom modelu A, tzv. A+ koji služi za kreditiranje radi financiranja osnovnih i obrtnih sredstava, te podmirenja obveza dobavljačima, financijskim institucijama i državi, a u kojima zajedno sudjeluju država i banke. Za razliku od modela A u prošloj godini, ove će godine korisnik kredita moći 40 posto sredstava, umjesto dosadašnjih 20, koristiti za refinanciranje obveza. Na ovogodišnjih aukcijama u kojima će banka ponuditi svoju kamatu očekuju se znatno povoljniji uvjeti.

Prihodi proračuna rastu, rashodi padajuPrihodi u državnom proračunu u siječnju bili su 1,8 posto bolji nego u siječnju prošle godine, a rashodi 0,4 posto manji, pokazuju podaci Ministarstva financija.

Rast je ostvaren bez obzira na to što ove godine u odnosu na prošlu nema kriznog poreza i viših stopa poreza na dohodak.

Sutra počinje prva aukcija po izmijenjenom modelu A, tzv. A+ koji služi za kreditiranje radi financiranja osnovnih i obrtnih sredstava, te podmirenja obveza dobavljačima, financijskim institucijama i državi, a u kojima zajedno sudjeluju država i banke. Za razliku od modela A u prošloj godini, ove će godine korisnik kredita moći 40 posto sredstava, umjesto dosadašnjih 20, koristiti za refinanciranje obveza.

Na ovogodišnjih aukcijama u kojima će banka ponuditi svoju kamatu očekuju se znatno povoljniji uvjeti. Država je smanjila kamatu za jedan postotni bod, sa 3,8 na 2,8 posto, pa se očekuje sličan potez banaka. One će se natjecati i visinom marže, koja se kreće na razini visine kamate za tromjesečne trezorske zapise, a koja je na jučerašnjoj aukciji iznosila 2,35 posto. Prema očekivanjima u Ministarstvu financija, zaključna kamata za korisnika mogla bi iznositi oko četiri posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik